Filtjurt

  

FILTJURT

 

Jurten her på Nyvej i 2015

   
I 1995 havde Filteforeningen Grima 5 års jubilæum.
For at markere dette besluttede vi at vi ville bygge og filte en mongolsk jurt. Vi havde en uge til det i august.
Stedet blev Tørning Mølle i Sønderjylland, hvor lederen Erik Høyer var meget behjælpelig med alt hele ugen.
Anette Damgårg og Lisbeth Heinesen blev bedt om at undervise os.
Hal Wynn-Jones fra England blev ansvarlig for al træarbejde.
Tuula Nikolainen fra Finland filtede med børnene et tæppe til jurten.
Min mand og jeg var med fra start mandag morgen, hvor vi startede med at skove træet.
Midt på ugen stødte flere mennesker til og gik igang og lørdag aften stod jurten færdig og den blev indviet.

 

Mandag 7 aug.1995 Asketræet er lige skovet sammen med skovfogden,så træet er frisk. Knaster fjernes. Vi startede 8 mennesker og da dagen sluttede var vi 25 incl 5 børn

Stængerne afbarkes. Det er 30 gr. varmt

Tirsdag: Stængerne til jurtens skelet er alle afbarkede og kommer i en hjemmelavet ovn som består af en gasflaske,et kammer, isoleret med rockuld og plastik. Stængerne skal gøres varme, så de kan bøjes. 30 gr.varmt

Stængerne,der har nu opholdt sig i ovnen et par timer, tages nu ud og sættes i spænd mellem jernrør, så de kan tørre i form. Produktionen tager hele dagen. Vi er nu 26 mennesker og 5 børn

Onsdag: Stængerne er nu i form. Alle skal have boret med syl et lille hul nøjagtigt over for hinanden så de kan samles som til et snehegn. Normalt bruger man tørrede kameltarme til samlingen, men det kunne ikke skaffes, så vi brugte lædersnører. Solen er ubarmhjertelig med sine 30 gr.

Torsdag: Igen en varm dag. Træskelettet er nu samlet og skal stilles op for første gang. Bemærk nederst i billedet ligger starten på røghullet. Det er et stykke flækket træ, kogt i en ½ time ,bøjet i form og spændt sammen og holdt fast med skruetvinger til det er tørt. Vi er nu ca 86 personer, så der er blevet lavet meget idag.

Det er nødvendig at bruge en bred gjort for at styre rejsningen og stabilisere skelettet. Oprindeligt er dette bånd vævet i"familiens og egnsmønstre. Dagen er så varm, så vi har alle måttet veksle mellem forskelligt arbejde, så vi kunne komme ind i skyggen.

Fredag: Røghullet er færdig og samlet. Nu skal det samles med overliggerne og træhegnet. Pyha idag er det lidt køligere. Kun 28 gr.

Dt hele passer sammen og er meget stabilt. Nu har vi mulighed for at prøve om filten passer. Siden mandag er der blevet filtet.

Er det ikke smukt. Overliggerne er alle blevet brændt i enderne for at gøre dem stærkere.

Mandag: Døren til jurten hedder en chi. Chi`n er oprindeligt lavet af græsstrå omviklet med uld i bestemte mønstre. Her blev strået byttet ud med strå fra et strårullegardin. Væven er 12 snore med hver en sten bundet i enden. 6 snore til den ene side og 6 snore til den anden side, lagt over en stolpe. Der lægges en uldpind ind i skellet og stene bytter plads. Det er vi gået igang med.

Børne fandt det rigtig sjovt og deres arbejdsindsats var stor.

Ulden piskes for at frasortere skidt o.a. Sådan gøres til originale jurte på stepperne. Her valgte vi at bruge karteflor og råuld som blev pisket.

Der er fart på. Vi skal filte ialt 3 tagstykker og 4 sidestykker indenfor bestemte mål. 2 lag karteflor fyldt ud med pisket uld,dernæst et låg af 2 lag karteflor. Det hele lagt op på et kraftigt lærred.

Tirsdag: Ulden bliver rullet stramt sammen omkring en træstamme med en split indfældet i hver side. Det er tungt arbejde fordi det skal rulles meget stramt for at presse luft ud af ulden.

Nu er det rullet sammen og der er bundet stramt hele vejen op og ned på stammen. Nu pumpes der varmt sæbevand ned i ulden og stammen bliver tungere og tungere.

Der skal varmt sæbevand i alle sammenrulninger. Barometeret siger 30 gr Hele ugen slæbte vi varmt sæbevand fra badeværelset inde på Tørning Mølle,hvor Grimas medlemmer havde udstilling. Udstillingen var godt besøgt og vi skiftes alle til at passe udstillingen, hvilket blev betragtet som en lise i det varme vejr.

Så var det hestenes tur til at arbejde. Uden om ulden er pakket en lærredspressening, bundet stramt i enderne for at ulden ikke skal skride ud og vandet blive derinde. Der er også bundet almindeligt langs rullen. Løkker er sat fast til stammens split og fører hen til hestenes seletøj. hestene er styrer af en meget kyndig mand. Efter 2 timer pakkes ulden op og vendes, rulles ind,snørres og hestene trækker igen 2 timer

Det er meget varmt og efter 2 timer ville hestene ikke mere. Så måtte traktoren til.

Traktoren brændte varm og køleren kogte. Så trådte mændene til. Sådan gik det frem til fredag. De tre kategorier af rå arbejdskraft skiftes.

Tirsdag Efter filten kom ud af rullen skal det skal det lige strækkes og formes og gnides med hænder og fødder. Krymp 30% Undervejs i processen kiksede et af stykkerne og det hele forfra. Filten blev senere brugt som gulvtæppe i jurten. Det første stykke er færdig.

Filten passer til taget. Dejligt så mangler der kun to tagstykker.

Onsdag,Torsdag,fredag Sidestykkerne bliver lagt op og mønsteret bliver målt ud. Bagved filtes et færdig sidestykke ned så det holder nogle fra starten fastlagte mål. alle midler er i brug rulle det i strågardiner med hænder og arme,rullet med fødderne for tilsidst at danse på det. Filten kryber lige der hvor vi vil have den til at krybe.

Vægstykkerne dekoreres med mønstre i tre farver vinrød, koboltblå og grøn fra gamle mongolske traditioner og betyder "Mor Jord". Det farvede filt er forfiltet d.v.s. ulden er lagt op i ensfarvede baner og filtet let fast,så man kan klippe mønstre ud af filten. Vand bliver slæbt fra badeværelset og fra de støre gryder i der hele tiden er i kog.

Tiden iler. Her tages en rystepudser i brug. Ganske effektiv, men anstrengende i brug.

Endnu et vægstykke der mangler finish. Foran ligger et tæpet til røghullet og tørrer. Tæpperne blev skyllet i søen.

Fredag: Skelettet afprøves og tilpasses og stabiliseres med de endnu våde filtstykker på som mangler at blive filtet færdig så de passer. Der mangler en del filtarbejde endnu. Egentligt skulle der være brugt almindelig tov til at samle filten. En filtet kendte til en teknik hvor man håndspandt og tvandt karteflor. Pludselig var der 20 meter og lignede meget de oprindelige mongolske snore.

Lørdag: Lørdag morgen gør vi op med hvor meget der mangler og går straks igang. Det er sidste aften sammen og målet er at vi kan indvie den lørdag aften. Sidst på eftermiddagen bindes filten til loftringen og sidestykkerne bindes på skelettet. Kl.17.30 er jurten færdig. Vi var 64 personer tilbage og vi kunne alle stå i den og skåle for et vellykket arbejde og en varm,hård,tung,men absolut sjov uge.

Søndag : Et dejligt syn at vågne op til. Chi`n er rullet ned, Chi`n kan rullet op helt op til røghullet. Jurten er 2 eter høj og 3.65 meter i diameter.

Tørning Mølle i Pamhuleskoven i Sønderjylland

Laila Alice Nielsen 25.07.2015 10:46

Hej Inge - Jeg har delt din fine beretning om jurten med Grima´s facebookside. Hvor er det godt, du også har lavet det her. Tak for sidst i Glamsbjerg. kærligst

Laila Alice Nielsen 25.07.2015 10:43

"På dette link er der en udførlig beskrivelse af det fantastiske arbejde med at bygge Grima´s jurt ved Tørning Mølle i august 1995. 1.000 tak til frejafilt."

Steen 13.08.2014 00:21

Hej Inge
Vi ses på Art Market på lørdag.
Hilsen Steen

| Svar

Nyeste kommentarer

27.02 | 19:23

Tak skal du have Konrad

27.02 | 13:53

Din hjemmeside er nyttig. Tak!

---------------------------------------
http://www.kviklantop.com/

25.07 | 10:46

Hej Inge - Jeg har delt din fine beretning om jurten med Grima´s facebookside. Hvor er det godt, du også har lavet det her. Tak for sidst i Glamsbjerg. kærligst

25.07 | 10:43

"På dette link er der en udførlig beskrivelse af det fantastiske arbejde med at bygge Grima´s jurt ved Tørning Mølle i august 1995. 1.000 tak til frejafilt."